Sałatka z szynką i selerem konserwowym
- 1 słoik selera konserwowego, odciśniętego i pokrojonego
- 200 g szynki prasowanej, pokrojonej w niewielkie paseczki
- 5 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
- 7 plastrów ananasa z puszki, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 mała puszka kukurydzy, odciśniętej
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- pieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce. Majonez i jogurt łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do produktów w misce i dokładnie mieszamy. Można też zrobić sałatkę warstwową. W misce umieszczamy kolejno seler, kukurydzę, szynkę, ananasa, wykładamy na to sos majonezowy a na wierzch kładziemy warstwę z jajek. Posypujemy szczypiorkiem.
Pomysł z bloga Margarytki
wygląda prze-apetycznie! od niedawna chodzi za mną smak sałatki, więc tym bardziej zjadłabym tą ze zdjęć! :))
OdpowiedzUsuńpychota:)uwielbiam selera konserwowego
OdpowiedzUsuńLubię bardzo sałatki z selerem konserwowym. Pyszna jest Twoja Ewenko.Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńZachęciłaś mnie szyneczką :) na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProponuję dodać do sałatki słonecznik prażony. Rewelacyjnie wzbogaca smak sałatki
OdpowiedzUsuń