Sernik z białą czekoladą
- 150 g herbatników digestive
- 50 g masła
- 200 g białej czekolady
- 500 g sera ricotta (u mnie pół na pół ricotta z polskim śmietankowym, zmielonym)
- 2 duże jajka
- 100 g ciemnej czekolady rozpuszczonej
- 4 łyżki śmietanki kremówki (double cream)
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Wykładamy papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 20 cm i natłuszczamy ścianki foremki. Herbatniki umieszczamy w plastikowym worku i rozgniatamy je za pomocą wałka.
Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wgniatamy dokładnie w dno przygotowanej foremki i wygładzamy drewnianą łyżką powierzchnię. Schładzamy w lodówce.
Białą czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad parującą wodą, mieszając od czasu do czasu. Ser i jajka ucieramy w innej misce, aż będą gładkie i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Serową masę umieszczamy w wyłożonej herbatnikami foremce. Pieczemy przez ok 45 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce.
Gdy sernik wystygnie, wyjmujemy go z foremki i przenosimy na talerz. Rozpuszczamy ciemną czekoladę w niewielkiej misce umieszczonej nad naczyniem z parującą wodą i mieszamy ze śmietanką. Czekoladową polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika i jego brzegach. Przykrywamy i chłodzimy przez ok 2-3 godziny lub przez całą noc.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"
Wspaniały.
OdpowiedzUsuńz białą czekoladą.. mniam:D:D:D
OdpowiedzUsuńJejku, ale mnie kusisz na samą noc!
OdpowiedzUsuńMmm, po prosu cudny! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek! Narobiłaś mi chęci na sernik,mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Ale musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie. uwielbiam Twoje zdjęcia. chciałabym dojść do takiej wprawy. ;)
OdpowiedzUsuńa te te herbatniki, których tu używałaś, co to są za herbatniki? szczerze powiedziawszy ich nazwa nic mi nie mówi, ale właściwie często są w przepisach.
Wspaniały... sernik i szarlotka to moje ulubione ciasta a dodatek malin i białej czekolady jest obłędny, jestem pewna ;)
OdpowiedzUsuń