Surówka z selera korzeniowego
- pół dużego selera, obranego
- 2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
- sok z cytryny, do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, do smaku
- dużo świeżo zmielonego pieprzu
- 2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Lubię bardzo tę surówkę, ja dodaję jeszcze rodzynki:)))
OdpowiedzUsuńteż dodaję rodzynki:) smaczna sałatka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam surowki z selera korzeniowego. Zapisuje sobie przepis. Zrobie na pewno :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo.
jestem miłośniczką surówek. robisz mi wielką ochotę na tą Twoją.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna surówka. Lubię również połaczenie selera z ananasem, rodzynkami, żurawiną.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Świetna surówka!
OdpowiedzUsuńczy mozna dodac jogurt zamiast śmietany?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście :)
Usuńdziękuje za odpowiedź. pyszna surówka. i bardzo lekka z jogurtem :-) pozdrawiam.
UsuńPyszna surówka :D
OdpowiedzUsuńJa również przepadam za tą surówką, tylko nie potrafię jej zrobić tak, aby seler był miękki. Czy po starciu musi jakiś czas leżeć skropiony cytryną, czy jest na to inny sposób?
OdpowiedzUsuń:-P
OdpowiedzUsuńJest mega pyszna!
OdpowiedzUsuńNa zdjęciu widać,że seler i jabłko jest starte na większych oczkach a nie na drobnych...?
OdpowiedzUsuń