Szarlotka krucha
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 375 g masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Na nadzienie:
- 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych na półplasterki
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i siekamy, aż masa będzie grudkowata, dodajemy żółtka i kwaśna śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę.
Na nadzienie:
Pokrojone jabłka umieszczamy w rondelku, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem około 15 minut, nie mieszając. Dodajemy cukier z cynamonem, lekko mieszamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym, dodajemy do masy jabłkowej i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę, (ja piekłam w bardzo dużej), smarujemy masłem i ścieramy do niej jedną część ciasta. Lekko je wgniatamy, tak aby powierzchnia była w miarę jednolita i pieczemy ok 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, posypujemy tartą bułką i wykładamy na to nadzienie jabłkowe a na jabłka ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy ok 1 godziny, do momentu aż powierzchnia będzie ładnie zrumieniona. Lekko studzimy. Ewentualnie posypujemy cukrem pudrem ( u mnie bez cukru, zapomniałam)
krucha szarlotka - ideał ;)
OdpowiedzUsuńNa kruchym cieście szarlotka jest idealna<3
OdpowiedzUsuńCzy ktoś nie kocha szarlotki? A jeszcze na kruchym cieście? Chyba nie ma takiej osoby :)
OdpowiedzUsuńOch,jest cudowna! A mi się tak chce szarlotki! Moze zrobię właśnie taką? Pysznie wygląda, bardzo.
OdpowiedzUsuńUściski:*
Ciasto właśnie się kończy chłodzić! Zaraz będzie gotowa! mniam!
OdpowiedzUsuńPrawdziwie maślane to ciasto .... uwielbia szarlotki:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfantastyczny przepis, ciasto smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńbardzo dobra szarlotka! Krucha i bardzo smaczna, polecam:)
OdpowiedzUsuń