Makaron z zielonym groszkiem, pomidorami i kuminem (przepis na 4 osoby)
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 4 łyżeczki ziaren kuminu
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 300 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- kilka kropel sosu Tabasco
- 400 g mrożonego groszku
- drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 500 g dowolnego makaronu
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
Na dużej patelni podgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy kumin i czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
Dodajemy pomidorki i podgrzewamy ok 5 minut, aż staną się miękkie. Dodajemy sos Tabasco, groszek zielony, skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
W międzyczasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy dokładnie z usmażonymi warzywami. Dodajemy zieloną pietruszkę i podajemy.
Przepis na podstawie przepisu z "The Collection" wydawnictwa BBC Books
To są zdecydowanie moje smaki - makaron wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńJa kumin bardzo lubię, więc to zdecydowanie danie dla mnie: )
OdpowiedzUsuńmusze przyznać ze nie znam smaku kuminu ;)
OdpowiedzUsuńCudowny, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńNiech zyje prostota, niech zyje kumin!
OdpowiedzUsuń