sobota, 12 października 2013

Sałatka z szynką i selerem konserwowym

Kolejna sałatka z użyciem selera konserwowego, który jest moim niedawnym kulinarnym odkryciem - sałatka z szynką i selerem konserwowym. Wypróbowuję selera w różnych kombinacjach sałatkowych, ze śledziami, z papryką czy też bardzo podobną z jajkami. W dzisiejszej sałatce oprócz selera i szynki jajka, kukrydza i ananas. Jak w każdej sałatce majonezowej istotnym czynnikiem jest dobrej jakości majonez.

Sałatka z szynką i selerem konserwowym



Sałatka z szynką i selerem konserwowym


  • 1 słoik selera konserwowego, odciśniętego i pokrojonego
  • 200 g szynki prasowanej, pokrojonej w niewielkie paseczki
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
  • 7 plastrów ananasa z puszki, pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 mała puszka kukurydzy, odciśniętej
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 
  • pieprz i sól do smaku

Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce. Majonez i jogurt łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do produktów w misce i dokładnie mieszamy. Można też zrobić sałatkę warstwową. W misce umieszczamy kolejno seler, kukurydzę, szynkę, ananasa, wykładamy na to sos majonezowy a na wierzch kładziemy warstwę z jajek. Posypujemy szczypiorkiem.
Pomysł z bloga Margarytki

5 komentarzy:

  1. wygląda prze-apetycznie! od niedawna chodzi za mną smak sałatki, więc tym bardziej zjadłabym tą ze zdjęć! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota:)uwielbiam selera konserwowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo sałatki z selerem konserwowym. Pyszna jest Twoja Ewenko.Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęciłaś mnie szyneczką :) na pewno wypróbuję przepis, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Proponuję dodać do sałatki słonecznik prażony. Rewelacyjnie wzbogaca smak sałatki

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)