wtorek, 12 sierpnia 2014

Tiramisu

Słynny włoski deser  - tiramisu. Połączenie biszkoptów, sera mascarpone i kawy. Robiłam już wcześniej ten deser, bardziej pracochłonną wersję z uprzednio upieczonym biszkoptem. Tym razem użyłam gotowych biszkoptów, szybciej i jednakowo smacznie. Nasączone kawą biszkopty zanurzone w kremie z sera mascarpone i bitej śmietany smakują obłędnie! Choć miseczka na 4 porcje, to byłabym chyba skłonna zjeść w całości. Pycha!


Włoski deser z biszkoptów, kawy i mascarpone



Tiramisu


  • 300 ml zimnej, mocnej kawy, najlepiej espresso
  • 6 łyżek likieru Amaretto
  • 2 średnie jajka, oddzielone żółtka od białek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany double cream (można zastąpić kremówką), ubitej
  • około 30 biszkoptów paluszków (ja zużyłam 24, ilość zależna od użytego naczynia)
  • kakao do posypania


Kawę wlewamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki Amaretto i mieszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem w innej misce, przez około 5 minut do białości. Dodajemy mascarpone i ubijamy dokładnie. Delikatnie łączymy z ubitą śmietaną.
Ubijamy białka w trzeciej misce. Szybko łączymy ze śmietanowo-serową mieszanką i dodajemy pozostały likier, starając się, by objętość masy pozostała bez zmian.
Każdy biszkopt moczymy bardzo krótko w kawie (sekundę dosłownie) i wykładamy na dno niewielkiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy serowej po czym czynność powtarzamy z pozostałymi biszkoptami i masą. Przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Tuż przed podaniem posypujemy kakao.
Przepis z książki Gino D'Acampo "Fantastico!"

9 komentarzy:

  1. Tiramisu, chyba jedno z najlepszych deserów, jakie mam w swoim kulinarnym repertuarze ;) i przygotowuje je już w zasadzie "z pamięci" ale Twój przepis wydaje mi się podobny do mojego. Aż mi się ochota zrobiła na tą smakową rozpustę, oczywiście z filiżanką mocnej kawy ;P
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, takie tiramisu musi być obłędne! ; )
    Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Ja mam tak samo :) Prawie zawsze 3/4 porcji tiramisu laduje w moim brzuchu :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie potrafię się oprzeć... Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam. To najlepszy deser na świecie! Zjadłabym teraz z ogromną przyjemnością.:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszło przepyszne ,świetny przepis , będę zaglądał tu częściej bo kilka przepisów było bardzo dobrych..

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)