wtorek, 29 listopada 2011

Brownies podwójnie czekoladowe

Do umieszczenia przepisu na to brownies podwójnie czekoladowe zostałam przynaglona przez jedną z jego konsumentek, która koniecznie postanowiła je upiec samodzielnie. W trakcie spisywania zauważyłam, że niedokładnie przeczytałam przepis i zrobiłam je nieco inaczej. Brownies było jednak tak pyszne, że postanowiłam tą zmienioną wersję umieścić, a zrobienia oryginalnej wersji już się nie mogę doczekać, bo brzmi bardzo interesująco. Tymczasem polecam to jedno z pyszniejszych brownies. Wszystkim którzy je konsumowali, a było ich sporo, bardzo smakowało.

Brownies podwójnie czekoladowe


Przepis na brownies podwójnie czekoladowe
  • 250 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 250 g deserowej czekolady(plain, min 50% kakao)
  • 100 g białej czekolady, w kawałkach
  • 4 jajka
  • 175 g jasnego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 g mąki, przesianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao, przesianego
  • 100 g orzechów pecan (można zastąpić orzechami włoskimi)
  • szczypta soli
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20,5 cm.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy do "białości".
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy, białą czekoladę i szczyptę soli, potem dokładnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez 20-25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.

Brownies podwójnie czekoladowe
 Nieco zmieniony przepis z książki "Favourite cakes, bakes & cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping"

piątek, 25 listopada 2011

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

Marmurkowe ciasto z polewą z białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki. Czekoladowy i waniliowy. Polewa z białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady



Przepis na łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady
  • Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady225 g masła, bardzo miękkiego
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 225 g mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka, o temp. pokojowej

  • 100 g czekolady białej
  • 25 g masła

Piekarnik nastawiamy na 180 st C
Miękkie masło, cukier, wanilię, mąkę i jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane kakao i mleko, mieszamy do połączenia składników.
Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na talerz.
Przygotowujemy polewę: delikatnie rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku i mieszamy z masłem. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
Przepis z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

piątek, 18 listopada 2011

Brownies z orzechami i żurawiną

Brownies. Na przykład takie jak dzisiejsze brownies z orzechami i żurawiną. Nie trzeba o nich dużo pisać. Koniecznie trzeba spróbować. A kto spróbuje już raz, ten najpewniej nie poprzestanie. Tak jak ja. Mogłabym je piec i piec. Bo łatwe, szybkie i pyszne. Pod ręką mam zawsze kilka tabliczek ciemnej czekolady. Na wypadek, gdyby przyszła mi ochota na coś ekstremalnie czekoladowego i pysznego. Dodatek orzechów włoskich i żurawiny sprawia, że z trudem przychodzi nam poprzestanie na jednym kawałku.

Brownies z orzechami i żurawiną


Przepis na brownies z orzechami i żurawiną

  • 180 g masła, miękkiego
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g drobnego cukru
  • 115 g mąki
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny

 Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 23 na 23 cm. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem wanilii. Lekko ostudzoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy mąkę, orzechy i żurawinę. Mieszamy i wykładamy do foremki. Pieczemy ok 25 minut.
Na podstawie przepisu Nigelli z książki "How to be a domestic goddess"

Brownies z orzechami i żurawiną

wtorek, 15 listopada 2011

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka to kolejna zmora mojego dzieciństwa. Może byłam niejadkiem, a może od tej jakże pysznej i prostej polskiej potrawy odstraszały mnie pływające w sosie kawałki skóry i trafiająca się czasami kość? Dzisiaj w mojej potrawce na próżno by szukać skóry czy jakichś innych niemiłych niespodzianek. Dbam, by mięso było starannie oddzielone od skóry i kości. I gdy decyduję się na rosół gotowany na udach, wiadomo, że na drugie będzie potrawka. Mięciutkie kurze mięso w delikatnym,  maślanym sosie, muśniętym delikatnie przyprawą curry.
Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje zPierwszegoTłoczenia

Potrawka z kurczaka
 
Przepis na potrawkę z kurczaka

  • 2 udka kurze ugotowane, z rosołu
  • 1 ugotowana marchewka, z rosołu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • śmietana
  • 1 -2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka wazowa rosołu, plus woda

Ugotowane mięso(najlepiej z rosołu) oddzielamy od kości, zalewamy niewielką ilością wody i 1 łyżką wazową rosołu. Dodajemy pokrojoną, ugotowaną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem, zaprawiamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Chwilę jeszcze gotujemy po czym dodajemy masło i śmietanę.

Gotujemy po polsku!

poniedziałek, 14 listopada 2011

Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

To danie, z tradycyjnej kuchni polskiej, konkretnie z Polesia, to coś pomiędzy łazankami a pierogami z mięsem. Makaron z kapustą i mielonym mięsem to danie szybkie, podzielne i takie, które z powodzeniem możemy zostawić na kolejny dzień, bo odgrzewane zyskuje na smaku. Jak dla mnie, miłośniczki wszystkiego, co z kapustą - bardzo dobre.
Przepis z książeczki A. Stradeckiej "Polubić kapustę" dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

A w Mikserze Kulinarnym możecie przeczytać krótki  wywiad  ze mną:)



Przepis na makaron z kapustą i mielonym mięsem
  • 500 mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego(dałam wołowe)
  • mała główka białej kapusty(u mnie 500 g)
  • 1 duża cebula
  • 400 g makaronu rurki lub kolanka
  • 2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, majeranek

Kapustę szatkujemy i kładziemy partiami na rozgrzaną na patelni łyżkę smalcu. Smażymy, mieszając. Jeśli kapusta trochę się przyrumieni, nie pogorszy to smaku potrawy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso z posiekaną cebulą, rozgniatając widelcem tworzące się grudki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzamy, mieszamy z kapustą i mięsem. Przyprawiamy sola, pieprzem i majerankiem. Podajemy jako samodzielne danie, nadające się do odgrzewania.

Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

 Gotujemy po polsku!

piątek, 11 listopada 2011

Zupa ogórkowa

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją jednak bardzo rzadko. Przeważnie na kostkach rosołowych, choć zupa ogórkowa ugotowana na kurczaku lub jakimś innym mięsku, na pewno zyskuje na smaku. Zupa ogórkowa musi być koniecznie z dodatkiem masła, zieleniny i kleksa śmietany. Tutaj w Anglii dodaję creme frache lub single cream, które nigdy w zupie się nie ważą. W przypadku śmietany kwaśnej trzeba ją wcześniej rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami ugotowanej już zupy i w całości wlać do garnka.

Przepis na tę bardzo polską zupę, dodaję do tegorocznej edycji Gotujemy po polsku, którą przygotowuje blog Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Zupa ogórkowa



Przepis na zupę ogórkową

  • 4-5 dużych ogórków kiszonych, starte na tarce
  • 2 marchewki, starte na tarce
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • zielona pietruszka lub koperek
  • śmietana(nie kwaśna, ja dodaję creme frache)
  • 2 litry wody

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie warzywa oprócz ogórków, rosołek, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ogórki i parę minut gotujemy. Zupę zagęszczamy łyżką mąki rozprowadzoną w szklance wody i jeszcze gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy masło, pietruszkę. Już na talerzu dodajemy kleks śmietany.

Gotujemy po polsku!

sobota, 5 listopada 2011

Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą

To miały być muffiny bananowe. Składniki były odmierzone i wymieszane. Zostało tylko zmiażdżyć banany, ale ponieważ okazało się, że były aż nadto dojrzałe, żeby nie powiedzieć spleśniałe, poszły do kosza, a z przygotowanych składników trzeba było szybko coś stworzyć(goście zaglądali mi przez ramię;)) Na tym nie koniec jednak komplikacji z tymi muffinkami. Tuż po włożeniu ich do piekarnika, gdy miałam zamiar spisać składniki, przypomniałam sobie, że zapomniałam o jajku. Ciasto bardzo ładnie odchodziło od papilotek, a wymieszanie z jajkiem i ponowne przygotowanie foremek zajęło mi sekundy;) Grunt, to nie zrażać się przeciwnościami. Muffinki z orzechami, jabłkiem i czekoladą poszły wszystkie.

Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą


Przepis na jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą
  • 275 g mąki
  • 175 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 50 g posiekanej ciemnej czekolady

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(smarujemy lub wykładamy papilotkami).
Mieszamy wszystkie składniki suche. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, po czym dodajemy je do miski z suchymi składnikami, dodajemy jabłko, orzechy, czekoladę. Krótko mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy około 20 minut.

wtorek, 1 listopada 2011

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi

Rzadko robię ciastka, ale po upieczeniu takich pysznych ciasteczek maślano-migdałowych jak dzisiaj prezentowane, postanawiam, że koniecznie muszę to zmienić. Mocno maślane, delikatnie waniliowe, kruche, z lekko chrupiącymi laskowymi orzechami. Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam.

Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi


Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi
  • 150 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 laski vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mielonych migdałów
  • 50 g orzechów laskowych, lekko zmiażdzonych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło z cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy mąkę, ziarna z wanilii( lub ekstrakt), migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.
Przepis z książki Sophie Wright "Home at 7 dinner at 8"

piątek, 28 października 2011

Krajanka imbirowo-sezamowa

Bardzo lubię krajanki. To ciasta szybkie, bezproblemowe, nieduże a "podzielne", zazwyczaj bardzo smaczne. Taka jest i ta imbirowo-sezamowa krajanka.  Robiłam ją "na szybko", w obecności gości, którzy cierpliwie czekali na efekt końcowy i nie zawiedli się. Krajanka jest pyszna, a jak trafi nam się kawałek z większą ilością kawałków imbiru to możemy mówić już o pełni zadowolenia. No, chyba, że ktoś nie lubi kandyzowanego imbiru...

Krajanka imbirowo-sezamowa


Krajanka imbirowo-sezamowa
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników( mixed spice)
  • 2 jajka, o temp. pokojowej
  • 140 g brązowego cukru(soft brown)
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 55 g pokrojonego, skrystalizowanego imbiru
  • 50 g ziaren sezamu, prażone (ja nie prażyłam)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Przesianą mąkę, sodę, imbir, przyprawę do piernika i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem przez 2 minut, aż będą gęste i kremowe. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i mieszanką mączną. Dodajemy pokrojony imbir i połowę ziarna sezamowego. Delikatnie miezamy.
Wykładamy ciasto do foremki i posypujemy pozostałym sezamem. Pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki "Cakes & slices" wydawnictwa Murdoch

poniedziałek, 24 października 2011

Chleb sezamowy

Chleb sezamowy to drożdżowy chleb, który w kształcie przypomina połączone ze sobą bułeczki. Nie jest jednak tak miękki jak bułki, ale poszczególne części bardzo łatwo dają się odrywać. W chlebie sezamowym jest wyraźnie wyczuwalny charakterystyczny smak oleju z prażonego sezamu.

Chleb sezamowy


Chleb sezamowy
  • 350 g mąki chlebowej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • 225 ml wody o temp pokojowej

  • 1 łyżeczka soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, wystudzone
  • 1 łyżka ziaren sezamowych


Mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże w misce. Dodajemy wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.
Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i lewa strona złączona środkami) Powstanie bochenek o nieregularnym kształcie( części nie połączone, pod wpływem wyrastania zetkną się) Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bochenek smarujemy osoloną wodą i posypujemy sezamem.
Pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.
 Przepis z książki Liz Herbert "Bread"

piątek, 21 października 2011

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

Ciasto toffi z orzechami włoskimi jest dość słodkie, z charakterystycznym smakiem brązowego cukru i chrupiącymi orzechami. Dla mnie troszkę za suche, myślę, że przy krótszym pieczeniu ciasto byłoby wilgotniejsze. Moi goście nie ukrywali jednak zachwytu i ciasto poszło do ostatniego okruszka.

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

 

Ciasto toffi z orzechami włoskimi

80 g posiekanych orzechów włoskich, plus 25 g do posypania
175 g masła
250 g jasnego brązowego cukru
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
80 g orzechów rozsypujemy na blaszce i prażymy w piekarniku prze 6-8 minut
W rondelku, powoli rozpuszczamy masło i cukier, do momentu, aż cukier się rozpuści(nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i studzimy 5-10 minut.
Stopniowo do masy dodajemy jajka, dobrze ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mieszamy z podprażonymi orzechami.
Masę wylewamy do foremki i posypujemy pozostałymi, nieprażonymi orzechami. Pieczemy ok 30-35 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Kroimy na kwadraty lub prostokąty.
 Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

sobota, 15 października 2011

Ciasto bananowe z makiem

Bananowych ciast ciąg dalszy. Tym razem ciasto bananowe z dodatkiem maku. Co prawda maku jest w nim bardzo malutko, więc nazwa trochę na wyrost, ale można go wyczuć. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował bananowych wypieków to zachęcam do spróbowania. Ciasta bananowe, tak jak i to bananowe z makiem są szybkie i smaczne.
Przepis z książki Eric Lanlard "Home bake"

Ciasto bananowe z makiem


Ciasto bananowe z makiem

125 g masła, miękkiego
175 g brązowego cukru
2 jajka
300 g mąki
1 łyżeczka sody
150 g mleka
3 średnie, bardzo dojrzałe banany, obrane i rozgniecione
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka maku
75 g orzechów włoskich, pokrojonych
50 g suszonych bananów(ja nie dodałam)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy keksówkę o wymiarach 25 na 11 cm
Masło i cukier ucieramy, aż będą gładkie. Dodajemy po jednym jajku, dokładnie ucierając. Dodajemy połowę przesianej mąki i sodę, dobrze mieszamy. Dodajemy mleko i pozostałą mąkę. Mieszamy.
Dodajemy banany, ekstrakt z wanilii, mak i orzechy. Masę wkładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Ewentualnie układamy suszone banany na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy 20 minut w foremce, po czym wykładamy na kratkę.

poniedziałek, 10 października 2011

Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową

Są takie chwile, gdy chce się coś słodkiego. Coś ekstremalnie słodkiego. Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową jest idealna na zaspokojenie takiego zapotrzebowania. Gdy znalazłam ten przepis, pewnego deszczowego popołudnia, nie przypuszczałam, że efekt będzie aż tak zadowalający. Jedna taka kostka była wystarczająca. Pysznie karmelowa, z wyraźną kokosową nutą, wykończona czekoladą krajanka. Na chwile zwiększonego zapotrzebowania na słodkie bardzo polecam.

Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową



Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową

    Krajanka karmelowa z wiórkami kokosowymi i polewą czekoladową
  • 125 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 90 g wiórek kokosowych
  • 115 g drobnego cukru
  • 125 g masła, rozpuszczonego

Masa karmelowa:
  • 100 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego (condensed milk)
  • 2 łyżki złotego syropu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka płatków soli morskiej(opcjonalnie)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o bokach 18 na 28 cm.
Przesiewamy make i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i masło, dobrze mieszamy. Wykładamy ciastem dno foremki i pieczemy ok 12 minut.

Przygotowujemy masę karmelową. Masło, brązowy cukier, mleko skondensowane, zloty syrop i wanilię umieszczamy w rondelku. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym redukujemy gaz i podgrzewamy jeszcze 5 minut mieszając. Wylewamy masę na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubym dnem, mieszając od czasu do czasu. Płynna czekoladę rozsmarowujemy na wierzchu karmelu. Można posypać płatkami morskiej soli.
Przepis z Bill Granger "Holiday"