Krajanki coraz częściej goszczą na moim stole z prostej przyczyny, są zazwyczaj pyszne. Podobnie jest w przypadku tej
krajanki wiśniowo-migadłowej z marcepanową kurszonka. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, pyszne migdałowe wypełnienie i kruszonka z marcepanowymi cząstkami a wszystko to okraszone dodatkowo wiśniowym akcentem. Jeden kawałek to za mało, ręce same wyciągają się po więcej. Polecam.
Przepis na wiśniowo-migdałowa krajankę z marcepanową kruszonką
- 100 g maki
- 50 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżek dżemu wiśniowego
kruszonka:
- 75 g mąki
- 75 g cukru
- 25 g masła, miękkiego, w kostkach
- 50 g marcepanu, pokrojonego w kostkę
- 50 g kandyzowanych czereśni, posiekanych
- 50 g płatków migdałowych
warstwa migdałowa:
- 100 g masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę
- 75 g drobnego cukru
- 2 duże jajka, roztrzepane
- 100 g mielonych migdałów
- 25 g mąki
Na ciasto kruche, mąkę, masło i cukier umieszczamy w mikserze i ucieramy, aż do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i ponownie ucieramy, gdy ciasto nie jest dostatecznie gładkie, można dodać jeszcze dodatkowo kilka kropli wody.
Ciasto wykładamy na blachę i wałkujemy na grubość ok 3-4 cm. Odcinamy końce i wykładamy kwadratową blachę o wymiarach 18 cm, tak aby z każdej strony ok 1/2 cm ciasta zachodziła na ścianki blaszki. Chłodzimy 30 minut w lodówce.
Piekarnik nastawiamy na 200 st.
Kruszonka: mieszamy cukier z mąką, dodajemy masło i mikserem lub palcami ucieramy do momentu utworzenia kruszonki, dodajemy marcepan, czereśnie i płatki migdałowe.
Warstwa migdałowa: wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera.
Ciasto kruche w foremce smarujemy dżemem wiśniowym, na dżem wykładamy masę migdałową i lekko rozsmarowujemy szpatułą. Posypujemy kruszonka. Pieczemy ok 40 minut, przykrywając pod koniec pieczenia folią, by zapobiec zbrązowieniu wierzchu. Pozostawiamy do wystygnięcia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Sarah Randell "
Weekend baking"