Ten mazurek to bardzo moje smaki, bo lubię i marcepan i migdały a w otoczce kruchego ciasta i z dodatkiem żurawiny stanowi naprawdę bardzo pyszne ciasto i nie ograniczałabym go jedynie do wielkanocnych świąt. To wyśmienita całoroczna tarta.
Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną
ciasto kruche:
- 180 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
masa:
- 250 g marcepanu, startego na tarce
- 200 g mielonych migdałów
- 200 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 100 g mąki
- 150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
- kilka łyżek płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Przygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę (można tą czynność wykonać ręcznie na blacie). Ciasto wkładamy do foremki (u mnie o wymiarach 22 na 24 cm) i dokładnie wylepiamy dno i ścianki foremki na wysokość ok 4 cm. Foremkę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika lub na dłuższą chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy w nim spód ciasta przez ok 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Rozpuszczone masło, mielone migdały, jajka, cukier, mąkę i żurawinę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy starty marcepan i wylewamy na niego migdałową masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy (w 180 st C) ok 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Na podstawie przepisu z bloga Olgi Smile
Suuper :)
OdpowiedzUsuńMarcepanu nie używam ale migdały i żurawiną znajdą się na moim mazurku :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! Pięknie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńMazurek musi być :D!
OdpowiedzUsuńNIEBIAŃSKI!
OdpowiedzUsuń