wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

To mój pierwszy mazurek na blogu choć nie pierwszy wypiek o podobnych smakach. To właściwie krucha tarta z marcepanem i nadzieniem migdałowym, podobna do klasycznej tarty z migdałową masą - bakwell tart
Ten mazurek to bardzo moje smaki, bo lubię i marcepan i migdały a w otoczce kruchego ciasta i z dodatkiem żurawiny stanowi naprawdę bardzo pyszne ciasto i nie ograniczałabym go jedynie do wielkanocnych świąt. To wyśmienita całoroczna tarta.






Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną



ciasto kruche:


  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli


masa:

  • 250 g marcepanu, startego na tarce
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g masła, rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki
  • 150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania

Przygotowujemy ciasto kruche. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę (można tą czynność wykonać ręcznie na blacie). Ciasto wkładamy do foremki (u mnie o wymiarach 22 na 24 cm) i dokładnie wylepiamy dno i ścianki foremki na wysokość ok 4 cm. Foremkę z ciastem wkładamy na 15 minut do zamrażalnika lub na dłuższą chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i pieczemy w nim spód ciasta przez ok 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Rozpuszczone masło, mielone migdały, jajka, cukier, mąkę i żurawinę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy starty marcepan i wylewamy na niego migdałową masę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy (w 180 st C) ok 45 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Na podstawie przepisu z bloga Olgi Smile

5 komentarzy:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)