Tort czekoladowy z rumem i orzechami
- 120 g ciemnej czekolady (minimum 70 % ziarna kakaowego ), połamanej
- 250 g masła, miękkiego
- 250 g jasnego cukru brązowego miałkiego (soft light brown sugar)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 250 g maki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej plus łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
- 80 g orzechów (dowolnych)
masa czekoladowa:
- 250 g mlecznej czekolady (dobrej jakości), połamanej
- 100 g ciemnej czekolady (min.70% ziarna kakaowego), połamanej
- 250 g śmietanki do ubijania (double cream)
- 1 łyżki ciemnego rumu
syrop rumowy:
- 60 g cukru
- 3 łyżki ciemnego rumu
Przygotowujemy masę czekoladową, najlepiej dzień wcześniej. Czekolady umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy w niewielkim rondelku do momentu, aż zaczną pojawiać się bąbelki przy brzegach, wlewamy śmietanę do miski z czekoladami i delikatnie mieszamy, aż masa czekoladowa będzie gładka. Dodajemy rum i mieszamy. Zostawiamy na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aż masa zgęstnieje.
Przygotowujemy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej na rondelkiem z parujacą wodą. Lekko mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia.
Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy wystudzoną czekoladę i dobrze mieszamy, po czym dodajemy przesianą mąkę i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone - patyczek powinien być czysty).
Pozostawiamy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Przygotowujemy syrop. Do niewielkiego rondelka wsypujemy cukier, dolewamy 125 ml wody i podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Podkręcamy gaz i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z rumem. Studzimy.
Czekoladowy biszkopt przecinamy na 4 części. Spód układamy na paterze i rozprowadzamy na nim część syropu (pędzelkiem), rozsmarowujemy cienką warstwę czekoladowej masy, po czym posypujemy niewielką ilością orzechów. Czynność powtarzamy z każdym krążkiem, oprócz ostatniego. Ostatni krążek smarujemy pozostałą masą i dekorujemy pozostałymi orzechami.
Przepis z ksążki "The Clandestine Cake Club Cookbook"
wow, wspaniały tort!
OdpowiedzUsuńMogłabym dostać taki tort na urodziny<3
OdpowiedzUsuńWyglada naprawde kuszaco... Poprosze kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńEwenko, cóż za doskonały tort! Mniam,mniam, smak idealny i wygląd cudny!
OdpowiedzUsuń