środa, 2 kwietnia 2014

Puszysta babka piaskowa

Puszysta a jednocześnie wilgotna i bardzo smaczna babka piaskowa. Przygotowanie nie nastręcza żadnych problemów - masło, cukier i jajka muszą być dokładnie utarte. Lekko waniliowy i maślany smak sprawia, że babkę z przyjemnością się zjada. Idealna do herbaty.








Puszysta babka piaskowa



  • 150 g masła, miękkiego
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 50 g skrobi kukurydzianej lub maki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na babkę dokładnie natłuszczamy.
Masło i cukier ucieramy na puch, kolejno dodajemy po 1 jajku dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia, mleko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 40-50 minut (należy sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam babki wszelkiego rodzaju. A piaskowe najbardziej :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja Majko - oprócz suchych oczywiście;)

      Pozdrowienia dla Ciebie :)

      Usuń
  2. Lubię piaskowe babki a zwłaszcza w tym okresie przed świątecznym próbuje różne przepisy żeby mieć liste ciast na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja też je lubię, nie tylko od święta ;)

      Usuń
  3. Jaka cudowna babka! Uwielbiam babki wilgotne. :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Majanko, ja tylko wilgotne lubię :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Własnie zjadłam do kubka kawy kawałek tej "nocnej" babki. Jest pyszna! Dziękuję Eweno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, jakie tempo! Bardzo się cieszę, że babeczka posmakowała :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)