Babka czekoladowa
- 4 jajka
- 1 2/3 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 szklanka mocnej, wystudzonej herbaty
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych, opcjonalnie
na polewę:
- 75 g ciemnej czekolady
- 75 ml śmietany kremówki (double cream)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy maką.
Masło i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle ubijając. Stopniowo dodajemy zimną herbatę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy bułkę tartą i orzechy. Delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do formy. Pieczemy ok 60 minut (po 50 minutach, dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie 15-20 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladową polewą.
Śmietankę na polewę podgrzewamy w rondelku, aż będzie prawie gorąca dodajemy połamaną czekoladę i wyłączamy gaz. Mieszamy, aż do połączenia składników.
Na podstawie przepisu, który podała bajaderka.
Bardzo fajna baba Ci wyszła:) Zapraszam na konkurs na mym blogu: http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! I choć nie planowałam na tegoroczne Święta czekoladowej babki, to przyznam, że kusi. I to bardzo :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że te 15-20minut babka ma spędzić w wyłączonym już piekarniku?
Dziękuję :) Nie, babka ma spędzić 20 minut w foremce, ale poza piekarnikiem ;) ...a babkę polecam
UsuńAha, dziękuję! No i wpisuję na świąteczną listę :)
UsuńPiękna jest ta babka! a ja jeszcze nie wiem, jaką upiekę na święta.
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Piękna jest ta babka ! A ja jeszcze nie wiem, jaką zrobię na święta. Buziaki :*
OdpowiedzUsuńMy maniacy babkowi zapisujemy przepis:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie za duzo cukru te 12/3?
OdpowiedzUsuńTam jest 1 2/3 a nie 12/3
Usuń