Risotto pomidorowe (przepis na 2 osoby)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 175 g ryżu arborio
- 700 ml bulionu warzywnego
- 175 ml passaty (można użyć domowego sosu lub gotowego)
- 1 łyżeczka sosu worcester
- szczypta cukru
- 1/2 kulki sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Na patelni podgrzewamy masło i na niewielkim ogniu smażymy cebulę, gdy cebula będzie miękka dodajemy ryż i smażymy ok 2 minut, aż ryż będzie szklisty. Dodajemy około szklanki gorącego bulionu, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż bulion będzie wchłonięty przez ryż, czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego bulionu. Dodajemy sos pomidorowy (passatę), doprawiamy sosem worcester, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy ser mozarella i mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Pomidorowa to moja ulubiona zupa a risotto jeszcze nigdy nie jadłam . Może takie będzie dobre na pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńO, koniecznie muszę wypróbować, bo risotto to jedno z moich ulubionych dań, a takiego jeszcze nie jadłam!: )
OdpowiedzUsuńMmm, pomidorowego nie jadłam, właściwie to nie wiem dlaczego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Bardzo lubie risotto. A pomidorowe tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńSprawdziłam przepis, smakuje praktycznie jak pomidorówka. Mimo wszystko jak na pierwsze starcie z risotto przepis prosty i warto spróbować.
OdpowiedzUsuń