Gugelhupf - austriacka babka drożdżowa
- 50 g płatków migdałowych
- 250 g masła
- 80 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- skórka starta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 500 g mąki, przesianej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 80 g rodzynek, obtoczonych w mące
- cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy foremkę na babkę, dokładnie smarujemy ją wewnątrz masłem i obsypujemy płatkami migdałowymi tak, aby się przylepiły do ścianek.
Masło ubijamy stopniowo dodając cukier. Dodajemy po 1 żółtku, starannie ubijając po każdym dodaniu, na koniec dodajemy całe jajko i również dokładnie ubijamy. Mieszamy ze startą cytrynową skórką, solą i odrobiną mąki, po czym dodajemy drożdże, mleko i całą, pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto (ręcznie lub mechanicznie) przez około 5 minut. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę (tak, aby zostało ok 2,5 do końca foremki)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy ok 50 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 st C i dopiekamy jeszcze ok 20 minut.
Wyjmujemy ciasto na kratkę i posypujemy cukrem pudrem, po czym przykrywamy ściereczką, do całkowitego wystudzenia.
Przepis na bazie przepisu z książki "Tante Hertha's Viennese Kitchen"
Wspaniala baba! Smacznych i radosnych Swiat!
OdpowiedzUsuńMMM, drożdżowe są najlepsze! Piękna jest.
OdpowiedzUsuńWesołego Alleluja Ewenko :)
Pięknie się prezentuje, zapisuję do wypróbowania na przyszły rok. A kto wie, może nie będę czekać do świąt? :)
OdpowiedzUsuń