Najprostszy gulasz wieprzowy
- 2 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w niewielką kostkę (u mnie szynka)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrego chilli w proszku
- ok 500 ml wody
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki mąki
Tłuszcz rozgrzewamy na głębokiej patelni i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując by się nie przypaliła, dodajemy mięso i smażymy, do momentu, aż odparuje woda, a mięso lekko się zrumieni. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek i przyprawy i smażymy 30 sekund. Zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz, dodajemy ziele i lista laurowego, przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa ( ok 1 1/2 godziny). Pod koniec gotowania dodajemy suszoną bazylię. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do gulaszu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy jeszcze ok 3 minut. Do sosu można dodać śmietany i posypać natką pietruszki.
wygląda smacznie lubię gulasz:)
OdpowiedzUsuńgulasz doskonały! myślę ,że w prostocie siła i ....smak rodzinnego domu:) Pozdrawiam wiosennie !
OdpowiedzUsuń