poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Korzenne ciasto bananowe

Ciasto bananowe ze sporą ilością egzotycznych, korzennych przypraw. Bardzo proste do wykonania, wilgotne  i długo utrzymujące swą świeżość. Gdy banany za długo poleżą i pokryją się brązowymi plamkami to najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest takie właśnie bananowe ciasto.

Ciasto bananowe aromatyczne



Korzenne ciasto bananowe

  • 3 jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 bardzo dojrzałe średnie banany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g jasnego cukru muscovado
  • 250 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonego kardamnu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 100 g śmietany (creme fraiche)
  • garść orzechów włoskich (opcjonalnie)


Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Wykładamy dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i wanilią, aż masa będzie jasna i puszysta (ok 8-10 minut). Banany rozgniatamy w małej misce i mieszamy z sokiem z cytryny. Cukier muscovado, mąkę, proszek, do pieczenia, sodę, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. Dodajemy stopniowo banany, rozpuszczone masło, creme fraiche, orzechy i suche składniki do ubitej masy jajecznej. Mieszamy kilka razy, aż masa będzie gładka.
Masę wylewamy do foremki i pieczemy ok 35-45 minut, aż wierzch będzie rumiany a brzegi będą lekko odstawać od foremki. Sprawdzamy patyczkiem.
Pozostawiamy w foremce przez 15 minut, po czym wyjmujemy na kratką.
Przepis z książki S. Johansen "Scandilicious baking"

5 komentarzy:

  1. Wyglada smakowicie :), ale bym zjadła. Też mam fajny sposób na takie banany, a nawet dwa.
    pozdrawiam
    http://midnightmargaret.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, ciasta bananowe pyszne są :) Twoje kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetyczne ciasto! ; )
    Musi być bardzo aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne i aromatyczne, ma tyle cudownych przypraw !
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)