Kadahi chicken - stir fry po indyjsku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 zielona papryczka chilli, pozbawiona ziaren i drobno posiekana (dla lubiących bardzo ostro polecam ziarna zostawić)
- 1 1/2 cm kawałek imbiru
- 4 pomidory, drobno posiekane (można zastąpić pomidorami z puszki - wraz z sosem)
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 500 g piersi lub mięsa z udek kurczaka
- 1 zielona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w plastry |(na zdjęciu jest żółta, ale robiłam i z zieloną)
- sok z połowy cytryny
- ryż do podania
Na głębokiej patelni lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy ziarna kuminu i smażymy 10 sekund, po czym dodajemy cebulę. Smażymy mieszając prze 3-4 minuty do momentu, gdy cebula zacznie nabierać złotej barwy, po czym dodajemy zieloną papryczkę chilli, imbir, pomidory, garam masala, kurkumę i sól. Dobrze mieszamy i smażymy mieszając przez 5-6 minut.
Dodajemy kurczaka i zieloną paprykę, zmniejszamy gaz i smażymy na niewielkim gazie, od czasu do czasu mieszając przez 12-15 minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Podajemy natychmiast, z ryżem.
Przepis z książki Hohn Gregory-Smith "Mighty Spice Cookbook"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)