Babka na maślance z kardamonem
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kardamonu
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 100 g czekolady
- 100 ml creme fraiche (można zastąpić kremówką 30 %)
- 3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy masłem i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy kardamon i po 1 jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy mąkę i maślankę, mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 45 minut
Pozostawiamy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę. Czekoladę i śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i lekko podgrzewamy, stale mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami.
niby zwykła babka, ale pistacje na wierzchu nadają jej wykwintności :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam prostotę i takie właśnie przepisy do mnie najbardziej trafiają :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna... i na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie proste wypieki. W moim menu nigdy się nie nudzą, mimo iż dookoła tyle nieznanych jeszcze przepisów. Każde ciacho ma po prostu swój czas... Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńI ja robiłam ostatnio babkę maślankową z kardamonem, dodałam do ciasta też jagody. Też zrobiłam wpis na blogu :) Nam bardzo posmakowała, lubimy po prostu to zwykłe ciasto, pospolite maślankowe, które często u mnie gości w sezonie owocowym. A teraz w formie babki wyglądało tak świątecznie :) Zgadzam się - zachowuje bardzo długo świeżość.
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i ta polewa.. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Jaka piękna baba Ewenko! I z kardamonem, super :)
OdpowiedzUsuńSzukam przepisu na babkę na Wielkanoc, może wypróbuję... :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, sporo tego kardamonu, świeżo tłuczony jest bardzo intensywny w smaku.
OdpowiedzUsuńmmm, i ta gruba warstwa polewy! :)
OdpowiedzUsuńLubie wypieki na maslance za ich wilgotna teksture, dlatego szalenie mi sie ta babka podoba. Wyglada niezwykle odswietnie.
OdpowiedzUsuńZ kardamonem to coś dla mnie :) Pycha!
OdpowiedzUsuńa bez kardamonu będzie równie dobra ????
OdpowiedzUsuńTak, tylko zamiast kardamonu można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii lub np startą skórkę z 1 cytryny
Usuń