Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli
- 300 g filetu z łososia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w półplastry
- 1 łyżeczka płatków chilli
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
Filet kroimy na części, lekko solimy i wkładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej z masłem i szklimy cebulkę, dodajemy płatki chilli i podsmażamy jeszcze 2 minuty, pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 5 minut przed końcem pieczenia fileta, cebulowy sos wykładamy na łososia i kontynuujemy zapiekanie. Podajemy z ryżem i sezonową surówka.
Mmm...MNIAM!Uwielbiam łososia!
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są super - kilka prostych dodatków, nie za dużo roboty, a całość niezwykle apetyczna.
OdpowiedzUsuńsuper na ostro:)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie. Z łososiem obiadek to jest to. Ja robiłam łososia w środę, ale takiego na parze. Mam znowu chęć na tę pyszną rybkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuń