Spaghetti z cukinią i pieczarkami
- 300 g suchego spaghetti
- 1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych otworach
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych otworach
- 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana lub 1 łyżeczka płatków chilli
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 50 g sera Grana Padano(lub parmesanem)
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chilli, smażymy ok 2 minut po czym dodajemy pieczarki i cukinię i całość smażymy ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotował, dodajemy przygotowany sos warzywny i bardzo dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym serem. Doprawiamy kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem.
Ale smakowicie wygląda. I tak lekko!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł takiego jeszcze nie jadłam spaghetti:)
OdpowiedzUsuńObiad idealny mimo że szybki!
OdpowiedzUsuńTam na tym pierwszym zdjęciu jeszcze paruje! Idealna fota :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, ze robiłas je już 2 razy, bo wyglada bardzo smakowicie:). Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku przed snem :(....
OdpowiedzUsuń:-D
Dziękuję ze odnalazłam ten blog-wyprubowalam juz zupe z kukurydzą,placek orzechowo-kawowy przekładany, pijana śliwka, a zaczynałam od malinowego z budyniowa pianka-wszystkich zachwycają te smaki-POLECAM przez duze P! Dzis prubuję spagetti z cukinią-ale nie mam złudzen-kolejny trafiony przepis. Pozdrawiam gorąco-Magda
OdpowiedzUsuńMagda, bardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że korzystasz z przepisów. Pozdrawiam Cię serdecznie:)
UsuńRobiłam już to danie kilka razy!
OdpowiedzUsuńZaskoczyło mnie w tym przepisie to, że cukinia+pieczarki+chili dają tak fajny i bogaty smak!
Aganiok, naprawdę? Niezmiernie się cieszę :) Tak, dla mnie to było też miłe zaskoczenie, że z tak niepozornego zestawienia wychodzi taki ciekawy smak. Ja też powtarzam to danie i bardzo mi ono smakuje, choć moja córka na przykład, specjalnie zachwycona nie jest ;) Pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuń