Surówka z kapusty pekińskiej (przepis dla dwóch osób)
- 1/4 kapusty pekińskiej dużej, posiekanej
- 2 niewielkie marchewki, starte na dużej tarce
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w plasterki
- 2 łyżki zielonej pietruszki, posiekane
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku (wyciśnięty z jednego plastra)
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Wszystkie warzywa wkładamy do miseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Majonez z jogurtem mieszamy w kubku. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.
Czy majonez można zastąpić np. jogurtem naturalnym? Albo inne propozycje?
OdpowiedzUsuńMajonez jest zbyt mdły.
Oczywiście, że można zastąpić i zrobić tylko z jogurtem, choć sos majonezowo - jogurtowy nie jest mdły.
Usuńmoja ulubiona do obiadu:)
OdpowiedzUsuń