Żurek staropolski
- 4 szklanki wywaru mięsnego (może być z kostki)
- 2-4 pęta białej kiełbasy
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 szklanka zakwasu na żurek
- 2 łyżeczki startego chrzanu (ze słoika)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany do zup ( ja daję single cream)
- sól i pieprz do smaku
- 4 ugotowane na twardo jajka
Do gorącego wywaru wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy na plastry, dodajemy zakwas, chrzan, cukier, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy pokrojoną kiełbasę. Podajemy z jajkiem.
u mnie w domu jest barszcz biały i wstyd się przyznać ale żurku jeszcze nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńJaki tam wstyd, żur podobny do barszczu :)
UsuńUwielbiam domowy żurek, to coś wspaniałego. U mnie też jest obowiązkowo na Święta.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci pełnych radości Świąt Wielkanocnych.Pozdrawiam serdecznie :)
Ja też lubię praktycznie każdy. Radosnych Świąt i dla Ciebie Majanko! Buziaki:)
UsuńChetnie bym sie dzis Twoim zurkiem poczestowala :)
OdpowiedzUsuńSpokojnych i pogodnych Swiat Eweno!
Częstuj się Beo!
UsuńDziękuję za życzenia i nawzajem :)
Wszystkim miłośnikom dobrej kuchni życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuńDziękuję i nawzajem :)
Usuń