wtorek, 2 kwietnia 2013

Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku to bardzo smaczny sposób na przyrządzenie udek. Danie wymaga uprzedniej marynaty w mieszance aromatycznych przypraw a już gotowy kurczak jest pięknie pachnący, delikatnie słodki, subtelnie kokosowy. Podany z ugotowanym ryżem i dowolną surówką jest nietuzinkowym i pysznym daniem obiadowym.




Kurczak po marokańsku

  • 2 duże pałki kurczaka, lub 4 całe uda
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w plastry
  • 500 ml wywaru z rosołu
  • 6 daktyli bez pestek, posiekanych
  • 1/3 szklanki startego kokosa

Kurczaka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Umieszczamy w dużej misce. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy i skórkę z cytryny. Dodajemy do kurczaka i mieszamy, tak aby kurczak był całkowicie pokryty przyprawami. Przykrywamy i marynujemy przez 2 godziny (lub przez noc).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na średnim ogniu, tak aby był dobrze przypieczony. Suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do patelni wkładamy cebulę i smażymy, mieszając przez 5 minut. Usmażoną cebulę, rosołek, daktyle i startego kokosa dodajemy do naczynia z kurczakiem. Przykrywamy i pieczemy ok 1 godz i 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Murdoch

3 komentarze:

  1. Mmmm... Może taki kurczaczek wyląduje na niedzielnym obiedzie u mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tym kokosowym posmakiem:) Pysznie wygląda:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak został wypróbowany na sobotnim obiedzie i zachwycił przybyłych gości. Świetny pomysł, dziękuje za inspiracje kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)