Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem (proporcje na 2-3 osoby)
- pół główki niedużej kapusty
- 1 papryka konserwowa, pokrojona w kostkę
- 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki
- 2 łyżki koperku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy, solimy i lekko zgniatamy. Zostawiamy na 10 minut. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy sos. Do kapusty dodajemy paprykę, ogórki oraz koperek. Zalewamy sosem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Czasem zostaje mi trochę 'bezpańskiej' papryki konserwowej w lodówce, Twój przepis na surówkę jest rewelacyjnym pomysłem na użycie jej :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńSmakowita:) U mnie akurat papryka konserwowa jakoś bardzo szybko znika ze słoika, ale mam jej jeszcze dosc sporo, zeby wypróbowac taką wersję sałatki:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne podsumowanie tematu.
OdpowiedzUsuń