Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami
- 200 g masła, miękkiego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 1/4 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
do posypania:
- cukier
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Mało i cukier ucieramy do białości, dodajemy jajko i ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy maślanej lekko zagniatając.
Formujemy małe kuleczki (wielkości dużej czereśni). Obtaczamy w cukrze. Wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce piekarnik ok 10-12 minut.
Przepis z książki "Swedish cakes and cookies"
Ojej, uwielbiam tego typu ciastka. Mogłabym je jeść garściami. I jeszcze te urocze pęknięcia... Jej.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te ciasteczka, musze je upiec koniecznie:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka, a już zwłaszcza takie kuleczki :) wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńCudne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Takie okrągłe, bardzo apetycznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmmmm <3
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie, niczym cynamonowo-migdałowe chmurki :)
OdpowiedzUsuńPorywam 3 kule z pierwszego planu!
OdpowiedzUsuńEwenko jakie pychotkowe ciasteczka. Mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńJuz na pierwszy rzut oka widac, ze to takie "znikajace" ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńświetne! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń