Risotto potrafi zaskoczyć. To z pozoru bardzo prosta potrawa, składająca się z ryżu i jednego głównego składnika, paru przypraw a to wszystko gotowane w niewielkiej ilości rosołku, którym potrawa jest sukcesywnie podlewana. Czy po opisie można się spodziewać czegoś wielkiego? Jednak i tym razem
risotto z kabanosami mile mnie zaskoczyło. Bo miała być potrawa z tzw resztek, które zalegały w lodówce a na talerzu otrzymałam bardzo smaczne, niemalże wykwintne danie. Aksamitny maślany ryż z aromatem kabanosów, pieczarek i ostrym dotknięciem papryczki scotch bonnet.
Risotto z kabanosami
- 175 g ryżu arborio
- 2 pęta kabanosów, pokrojone w ukośne plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/2 papryczki scotch bonnet, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonej
- 2 pieczarki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 litr rosołku (może być z kostki)
- ser grana padano (lub parmesan), do podania
- pieprz do smaku
Olej rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy do momentu,
aż będzie miękka. Do cebuli dodajemy czosnek, papryczkę, pieczarki i
kabanosy. Smażymy jeszcze kilka minut po czym dodajemy ryż. Mieszamy
wszystko, aż ryż będzie dobrze obtoczony przez powstały sos. Dodajemy ok
pół szklanki rosołku, mieszamy i gotujemy na niewielkim gazie. Czynność
podlewania rosołkiem kontynuujemy, aż ryż będzie miękki a całość
rosołku niemalże całkowicie wchłonięta. Do risotto dodajemy masło i podajemy natychmiast z
wiórkami sera grana padano i świeżo zmielonym pieprzem.
ciekawe zestawienie!
OdpowiedzUsuńw życiu nie pomyślałabym, że kabanosy mogą być składnikiem risotto..;)
Kiedy nie mam nic w lodówce, to właśnie powstaje taki obiad - ryż z kabanosami, to już dla mnie tradycja :P
OdpowiedzUsuńJa w niedzielę po raz pierwszy w zyciu zrobiłam risotto ... to po prostu pyszne:). Nawet synek polubił tą potrawę i dopytuje się kiedy powtórka:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm wkoncu cos nowego ;) robił ktoś z kabanosami smakowymi maestro? bo nwm czy warto mieszac smaki ;)
OdpowiedzUsuńhej:) ja wole kabanoski wieprzowe do teog dania zamiast drobiowych. probowlam maestro, smak paprykowy, rewelacja!
OdpowiedzUsuńjak dla mnie polaczenie idealne z tymi parykowymi, wybrobowalam i nie zlauje, bede teraz robic dosyc czesto te danie
OdpowiedzUsuń