Pyszny. W oryginalnym przepisie występuje ser ricotta, ja zamiast niego użyłam bardzo dobrego sera śmietankowego z wiaderka. Polecam.
Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie
spód:
- 110 g (3/4 szklanki) mąki
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru
- 80 g masła, rozpuszczonego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 45 g (1/4 szklanki) uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
- 80 g (1/4 szklanki), dżemu morelowego, podgrzanego i przecedzonego przez sitko
masa serowa:
- 1 laska wanilii (ja użyłam 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 250 g cream cheese (serka typu philadelphia)
- 500 g sera ricotta (użyłam polskiego sera śmietankowego z wiaderka)
- 2 łyzki soku z cytryny
- 150 (2/3 szklanki) drobnego cukru
- 2 jajka
Natłuszczamy tortownicę o średnicy 24 cm.
Przesiewamy mąkę i wraz z przyprawami i cukrem umieszczamy w średniej misce. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, ekstraktem i orzechami. Ciastem wykładamy dno tortownicy i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Pieczemy spód przez ok 20 minut do momentu, aż będzie lekko rumiany. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i nożem zeskrobujemy ziarna do miski (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią - zamiast). Dodajemy sery, sok i połowę cukru. Ubijamy, aż składniki będą dobrze połączone.
Pozostały cukier ubijmy z jajkami w oddzielnej misce do białości (ok 5 minut). Mieszamy ubite jajka z masą serową. Wylewamy masę serową do foremki (na upieczony spód) i pieczemy ok 35 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Sernik chłodzimy 3 godziny lub przez noc w lodówce. Można podać ze śmietanką.
Cynamon, orzechy - świetna mieszanka. Fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńObłędny...;)
OdpowiedzUsuńAleż bym sobie teraz zjadła troszkę takiego znakomitego serniczka! :-) Pycha!
OdpowiedzUsuńPS> To prawda, że spamerzy ostatnio szaleją, ale lepsza byłaby chyba zwykła moderacja komentarzy. Weryfikacja obrazkowa to przekleństwo wszystkich tych, którzy cenią swój czas....
mniam, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, jako wielka fanatyczka serników, chętnie bym go schrupała :)
OdpowiedzUsuńEwenko, serniczek wspaniały. Cudownie smacznie wygląda. Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudownie, bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńCudowny:). Piekłam kiedyś sernik na orzechowym spodzie ...do dziś pamiętam jego smak:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJaka jest temperatura pieczenia sernika ?
OdpowiedzUsuń180 st C
UsuńBędzie gościem na wigilijnym stole :)
OdpowiedzUsuń