Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
- 450 g piersi lub innego chudego mięsa z kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
- 1 zielona papryka, grubo pokrojona
- 1 cebula, grubo pokrojona
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- ryż do podania
marynata:
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing
- szczypta białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- kropla oleju sezamowy
sos:
- 8 łyżek octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 6 łyżek ketchupu
Składniki na marynatę umieszczamy w misce i marynujemy kawałki kurczaka przez ok 20 minut.
Przygotowujemy sos. Podgrzewamy ocet winny w rondelku, dodajemy cukier jasny sos sojowy i ketchup. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy.
Podgrzewamy woka lub głęboką patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka bez przerwy mieszając, aż zacznie nabierać złotej barwy. Wyjmujemy i odstawiamy.
W czystym woku lub głębokim rondlu podgrzewamy pozostały olej i krótko smażymy czosnek i imbir. Dodajemy warzywa i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 1 minute. Na koniec dodajemy sos i olej sezamowy, a potem mieszamy ze szczypiorkiem. Podajemy z ryżem.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Parragon
Zapowiada sie naprawde bosko! Po przeczytaniu listy skladnikow mam ochote poleciec do kuchni i zabrac sie za gotowanie :)
OdpowiedzUsuńPolecam Maggie zdecydowanie! Ja byłam baaardzo mile zaskoczona :)
Usuńto zdecydowanie moje klimaty:)
OdpowiedzUsuń...i moje też :)
UsuńLubię słowo 'przepyszne',ale zależy przez kogo wypowiadane ;-).
OdpowiedzUsuńJest taka jedna pani wielka kucharka, która jak to mówi to uszy mam ochotę zatkać ha ha :D.
Danie wygląda naprawdę wspaniale i właśnie przepysznie :)
Pozdrowienia:*
Dziękuję Majanko :) Masz rację, to chyba "źle" wypowiadane słowa tak się potem źle kojarzą ;) Pozdrawiam*
UsuńTakiego kurczaka słodko-kwaśnego jeszcze nie robiłam, zazwyczaj robię wersję z ananasem. Ale ponieważ kurczak słodko-kwaśny wchodzi mi w każdej postaci, więc chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńUsagi, naprawdę gorąco polecam. Moja córka stwierdziła, że jest na masę pyszne! Aż dziw, że z takich niepozornych składników taka smakowa uczta:)
Usuńorientalne smaki są dla mnie w sam raz! :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń