wtorek, 23 kwietnia 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kolejna wersja kurczaka w sosie słodko kwaśnym na moim blogu (poprzedni słodko-kwaśny kurczak tutaj) okazała się być daniem rewelacyjnym. Trudno mi nawet opisać smak tej prostej potrawy. Marynowane wilgotne kawałki mięsa z kurczaka usmażone "stir-fry", z krótko smażonymi, chrupiącymi warzywami. Całość w pysznym słodko-kwaśnym sosie i z dość wyraźnie wyczuwalna nutą imbiru. Smak niczym z prawdziwej chińskiej restauracji. Wszystkie składniki do potrawy powinny być raczej łatwo dostępne w Polsce a wino Shaoxin można zastąpić dowolnym czerwonym winem wytrawnym, zwłaszcza, że jest go w potrawie niewiele. Nie lubię tego słowa, ale tutaj muszę je użyć - danie jest przepyszne. Bardzo polecam.


 

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

  • 450 g piersi lub innego chudego mięsa z kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę
  • 5 łyżek oleju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryka, grubo pokrojona
  • 1 cebula, grubo pokrojona
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

  • ryż do podania

marynata:
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kropla oleju sezamowy

sos:
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 6 łyżek ketchupu

Składniki na marynatę umieszczamy w misce i marynujemy kawałki kurczaka przez ok 20 minut.
Przygotowujemy sos. Podgrzewamy ocet winny w rondelku, dodajemy cukier jasny sos sojowy i ketchup. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i odstawiamy.
Podgrzewamy woka lub głęboką patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka bez przerwy mieszając, aż zacznie nabierać złotej barwy. Wyjmujemy i odstawiamy.
W czystym woku lub głębokim rondlu podgrzewamy pozostały olej i krótko smażymy czosnek i imbir. Dodajemy warzywa i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kurczaka i smażymy przez 1 minute. Na koniec dodajemy sos i olej sezamowy, a potem mieszamy ze szczypiorkiem. Podajemy z ryżem.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Parragon

10 komentarzy:

  1. Zapowiada sie naprawde bosko! Po przeczytaniu listy skladnikow mam ochote poleciec do kuchni i zabrac sie za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Maggie zdecydowanie! Ja byłam baaardzo mile zaskoczona :)

      Usuń
  2. Lubię słowo 'przepyszne',ale zależy przez kogo wypowiadane ;-).
    Jest taka jedna pani wielka kucharka, która jak to mówi to uszy mam ochotę zatkać ha ha :D.

    Danie wygląda naprawdę wspaniale i właśnie przepysznie :)
    Pozdrowienia:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko :) Masz rację, to chyba "źle" wypowiadane słowa tak się potem źle kojarzą ;) Pozdrawiam*

      Usuń
  3. Takiego kurczaka słodko-kwaśnego jeszcze nie robiłam, zazwyczaj robię wersję z ananasem. Ale ponieważ kurczak słodko-kwaśny wchodzi mi w każdej postaci, więc chętnie skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi, naprawdę gorąco polecam. Moja córka stwierdziła, że jest na masę pyszne! Aż dziw, że z takich niepozornych składników taka smakowa uczta:)

      Usuń
  4. orientalne smaki są dla mnie w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)