środa, 10 kwietnia 2013

Zupa pieczarkowa

Ta zupa pieczarkowa, to typowa zupa jednoskładnikowa, jaką lubię sobie od czasu do czasu zjeść. Jest dość gęsta, można ją więc nieco rozrzedzić, (gotując w większej ilości wody) lub dodać mniej makaronu.
Walory smakowe zupy można wydatnie zwiększyć przez dodanie do każdej miseczki łyżki świeżego masła.



Zupa pieczarkowa

  • 500 g pieczarek, startych na tarce
  • 3 cebule, posiekane
  • 3 łyżki masła 
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 litr gorącego rosołku (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku
  • duża ilość natki pietruszki i koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • dowolny drobny makaron

Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pieczarki i cebulę i smażymy ok 10 minut, posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, podlewamy odrobiną zimnej wody, dokładnie mieszamy, po czym wrzucamy do gorącego rosołku. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, obficie posypaną zieleniną.

3 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)