Walory smakowe zupy można wydatnie zwiększyć przez dodanie do każdej miseczki łyżki świeżego masła.
Zupa pieczarkowa
- 500 g pieczarek, startych na tarce
- 3 cebule, posiekane
- 3 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 litr gorącego rosołku (może być z kostki)
- sól i pieprz do smaku
- duża ilość natki pietruszki i koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- dowolny drobny makaron
Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pieczarki i cebulę i smażymy ok 10 minut, posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, podlewamy odrobiną zimnej wody, dokładnie mieszamy, po czym wrzucamy do gorącego rosołku. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, obficie posypaną zieleniną.
Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńChciałam napisac to samo co Wiosenka, bo jak patrzy się na tę zupkę to jedno przychodzi na myśl - zjeść ją! :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda
OdpowiedzUsuń