Lody czekoladowe
- 4 żółtka
- 100 g drobnego cukru
- 300 ml mleka
- 200 g czekolady ciemnej
- 300 ml śmietanki (u mnie double cream)
- 4 łyżki likieru Cointreau lub innego likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko doprowadzamy prawie do wrzenia, po czym stopniowo wlewamy do masy żółtkowej cały czas ucierając. Do mleka dodajemy połamaną czekoladę (w przypadku gdy mleko będzie za zimne, podgrzewamy) i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Śmietanę z likierem ubijamy (aż będzie gęsta) i mieszamy z wystudzoną masą mleczno jajeczną. Dalej wlewamy masę do maszyny do lodów i kręcimy wg instrukcji maszyny. Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.
Narobilas mi strasznej ochoty na takie domowe lody... A wiesz, ze ja za czekoladowymi i truskawkowymi do tej pory nie przepadam? Najbardziej lubie orzechowe lub kawowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Mmm, już dawno nie jadłam lodów, pogoda i Ty kusicie mnie :)
OdpowiedzUsuńI to jest najlepszy wybór na inauguracje sezonu :D
OdpowiedzUsuńJa też kiedys nei znosiłam lodów czekoladowych....a teraz nie umiem przejść koło nich obojętnie:) ...cudowne Ci wyszły:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekoladowych jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZachciało mi się nie tylko takich lodów, ale i LATA! :)
OdpowiedzUsuńBoskie ! :)
OdpowiedzUsuńMmm, ja lody czekoladowe uwielbiam... Twoje wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńDla mnie no 1 ! :D
OdpowiedzUsuńA jak się nie ma maszyny, o której piszesz to co zrobić? Bo przepis bardzo ciekawy. Tylko maszyny to u mnie brak...
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz maszyny do lodów, postępuj w ten sposób: przelewamy masę
Usuńdo naczynia o szerokiej średnicy. Wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej co 40 minut wyjmujemy i miksujemy masę. Chodzi o to, by ją napowietrzyć
i rozbić kryształki lodu. Gdy zrobi się już gęsta, zostawiamy do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem, masa jest zbyt twarda (bo zbyt długo mroziliśmy ją) i trudno się formuje, pozostawiamy ją w lodówce na ok. 1 godzinę, aby nieco zmiękła.
Super! Zapraszam
OdpowiedzUsuńpasement.blogspot.com