wtorek, 26 marca 2013

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Taki ciasta jak ta babka migdałowa z marcepanem należą do moich ulubionych. Babka jest wilgotna, ma lekko ziarnista konsystencję i kawałki marcepana, który uwielbiam. Smak, lekko migdałowy, maślany, pyszny. Polewa z białej czekolady, obsypana migdałowymi płatkami jest również bardzo smaczna. Dla mnie to jedna z najpyszniejszych babek jakie jadłam, ale ja mam słabość, do wszystkich wypieków z mielonymi migdałami.

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady



Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

  • 200 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka likieru Amaretto, opcjonalnie

  • kilka łyżek płatków migdałowych do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy mąką foremkę do babek.
Cukier z masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt migdałowy, mielone migdały, kawałki marcepanu oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i pieczemy 55-60 minut. Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy na małym gazie (ok 1 minuty) Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dodajemy likier. Polewę wykładamy łyżką na wierzch ciasta i posypujemy migdałowymi płatkami.

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

9 komentarzy:

  1. Ubóstwiam marcepan :) Musi być bardzo smaczna, a jeszcze z polewą z białej czekolady... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, ale to bardzo lubie ciasta z dodatkiem marcepanu. To rzecz nabyta - jako dziecko marcepanu nie znosilam. Coz, smaki sie zmieniaja!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że nie lubię marcepanu bo ta babka wygląda tak cudownie! Właśnie szukam jakiegoś przyjemnego przepisu na babkę wielkanocną- ten jest wspaniały (tylko ten marcepan :P) Świetny blog
    http://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. a co z marcepanem? kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, musi być przepyszna. Cudownie wygląda! Z marcepanem to pełen wypas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka migdałowa babka strasznie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczna, kocham marcepan:)

    OdpowiedzUsuń
  9. moje smaki, ta babka niesamowicie kusi :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)