Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
polewa z białej czekolady:
- 100 g białej czekolady
- 50 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka likieru Amaretto, opcjonalnie
- kilka łyżek płatków migdałowych do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy mąką foremkę do babek.
Cukier z masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt migdałowy, mielone migdały, kawałki marcepanu oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do foremki i pieczemy 55-60 minut. Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy na małym gazie (ok 1 minuty) Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, wyłączamy gaz i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dodajemy likier. Polewę wykładamy łyżką na wierzch ciasta i posypujemy migdałowymi płatkami.
Ubóstwiam marcepan :) Musi być bardzo smaczna, a jeszcze z polewą z białej czekolady... :D
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo lubie ciasta z dodatkiem marcepanu. To rzecz nabyta - jako dziecko marcepanu nie znosilam. Coz, smaki sie zmieniaja!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie lubię marcepanu bo ta babka wygląda tak cudownie! Właśnie szukam jakiegoś przyjemnego przepisu na babkę wielkanocną- ten jest wspaniały (tylko ten marcepan :P) Świetny blog
OdpowiedzUsuńhttp://cat-kitchen-paradise.blogspot.com/
a co z marcepanem? kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńJejku, musi być przepyszna. Cudownie wygląda! Z marcepanem to pełen wypas :)
OdpowiedzUsuńTaka migdałowa babka strasznie mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńfantastyczna, kocham marcepan:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki, ta babka niesamowicie kusi :-)
OdpowiedzUsuń