Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette
- 1 cytryna
- 1 duża cebula, pokrojona na plastry
- 2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)
- 2 łyżki octu sherry (sherry vinegar)
- 4 łyżki miodu
- 10 łyżek oleju
- 2 - 4 dużych ud z kurczaka ze skórką, bez kości (po 1 udzie na osobę) lub 2-4 piersi
- sól i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z tej połówki sok. Odstawiamy na bok. Pozostałą cytrynę kroimy na cienkie plastry. Plastry cebuli wykładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego tak, aby pokryć całe dno, na cebulę wykładamy plastry cytryny.
Przygotowujemy cytrynowy vinaigrette: skórkę i sok z cytryny, oba octy, miód i olej mieszamy razem. Kurczaka umieszczamy w naczyniu na warstwie z cebuli i cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy cytrynowym vinaigrette.
Pieczemy regularnie podlewając ok 35 minut lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony, a skórka mocno rumiana. Wyjmujemy kurczaka z naczynia i przekładamy go na półmisek, trzymając w ciepłym miejscu, by nie wystygł. W międzyczasie stawiamy naczynie z vinaigrette na średnim gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, aż powstanie syrop. Polewamy kurczaka i podajemy.
Inspiracja z książki "Favourite chicken recipes"
Nie słyszałam o takim zastosowaniu vinegrette, ale pomysł mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten wyrazisty w smaku sos.
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) A ta cebulka jak pięknie się prezentuje w towarzystwie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńkurczaka bardzo lubię a przepis na pewno sprawdzę bo bardzo ciekawi mnie jego smak!
OdpowiedzUsuńapetyczne danie.
OdpowiedzUsuńexganctivmi1999 Tyler Totten Free Download
OdpowiedzUsuńdiscifope