poniedziałek, 18 marca 2013

Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

Kurczaka pieczonego w cytrynowym vinaigrette robiłam ostatnio dwa razy pod rząd. Bardzo mi smakował. Octowy sos, w którym kurczak się piecze, w połączeniu z cebulą i cytryną (lub limonką) nadaje kurczakowi specyficzny, interesujący smak. Przygotowanie kurczaka nie jest ani trudne ani pracochłonne. Mój kurczak piekł się nieco dłużej niż podane w przepisie 35 minut, ale i uda były dość spore. Kurczak sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie doskonały również na niedzielny czy świąteczny obiad. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka.


Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

  
Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette


  • 1 cytryna
  • 1 duża cebula, pokrojona na plastry
  • 2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)
  • 2 łyżki octu sherry (sherry vinegar)
  • 4 łyżki miodu
  • 10 łyżek oleju
  • 2 - 4 dużych ud z kurczaka ze skórką, bez kości (po 1 udzie na osobę) lub 2-4 piersi
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z tej połówki sok. Odstawiamy na bok. Pozostałą cytrynę kroimy na cienkie plastry. Plastry cebuli wykładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego tak, aby pokryć całe dno, na cebulę wykładamy plastry cytryny.
Przygotowujemy cytrynowy vinaigrette: skórkę i sok z cytryny, oba octy, miód i olej mieszamy razem. Kurczaka umieszczamy w naczyniu na warstwie z cebuli i cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy cytrynowym vinaigrette.
Pieczemy regularnie podlewając ok 35 minut lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony, a skórka mocno rumiana. Wyjmujemy kurczaka z naczynia i przekładamy go na półmisek, trzymając w ciepłym miejscu, by nie wystygł. W międzyczasie stawiamy naczynie z vinaigrette na średnim gazie, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty, aż powstanie syrop. Polewamy kurczaka i podajemy.

Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

Inspiracja z książki "Favourite chicken recipes"

6 komentarzy:

  1. Nie słyszałam o takim zastosowaniu vinegrette, ale pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie ten wyrazisty w smaku sos.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie :) A ta cebulka jak pięknie się prezentuje w towarzystwie kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczaka bardzo lubię a przepis na pewno sprawdzę bo bardzo ciekawi mnie jego smak!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)