poniedziałek, 30 maja 2011

Ciasto maślano-waniliowe

Proste, ucierane ciasto, ale bardzo smaczne. Do popołudniowej herbatki idealne. Maślane, z lekko waniliową nutą, dość słodkie, puszyste ale jednocześnie bardzo sprężyste. Ciasto maślano-waniliowe jest pięknie wyrośnięte, co można zobaczyć na zdjęciach i gdyby nie to, że staramy się dbać o linię, poszło by od razu w całości.

Ciasto maślano-waniliowe


Ciasto maślano-waniliowe

  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
  • 225 g (1 1/2 szklanki) maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 180 ml (3/4 szklanki) mleka

Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mieszamy z przesianą mąką oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w foremce po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy. Zimne posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Przepis z "Everyday Cakes & Bakes" wydawnictwa AWW

Ciasto maślano-waniliowe

Ciasto maślano-waniliowe

17 komentarzy:

  1. Wygląda jak puszysta chmurka. Fajne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak delikatnie :) Dawno nie zdecydowałam się na żadne proste ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. i zimne mleko do tego.. pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniale! wyglada naprawde puszyscie i tak delikatnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie delikatne i puszyste...mmm :) aż chcę się go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku,wygląda przepysznie Ewenko! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już nawet wiem do jakiej foremki mogę je włożyć...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie ciasta :) upiekło się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne. pysznie domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem zachwycona ciastem, wygląda idealnie. Muszę go w najbliższym czasie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kamila, puszyste a przy tym wilgotne:)

    Wiosenka, o tak, jest bardzo puchate!...:)

    Wiosanna, a ja mam ostatnio taką fazę na proste ciasta...ale smaczne muszą być!...:)

    Asieja, z mlekiem nie jadłam, ale na pewno byłoby pyszne!...:)

    Aga, i bardzo delikatne w smaku, polecam!...:)

    Doctor, proszę, częstuj się, choć wirtualnie;)

    Majana, pewnie, że kuszę;)

    Ewelajna, to już jeden krok zrobiony...;)

    Magda, a muszę powiedzieć, że nie wiem dlaczego, ale wychodzą mi takie ciasta;) Choć dawno temu, bardzo często piekłam "zakalce"...doświadczenie?...:)

    Pajjka, dziękuję bardzo i pozdrawiam również!...:)

    Paula, domowe bardzo:)

    Avelina, proste jest i przyznaję, ze sama się cieszę, że takie piękne mi wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :) poszukuję przepisu na ciasto które robiło się kiedyś w domach, wyglądem przypominające zebrę, ale różnica była w składnikach ( mniej jaj było). Było to bardzo szybkie i tanie ciasto. Pozdrawiam, http://niteczkowyczar.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto. Proste i szybkie do zrobienia.
    Większość pracy wykonała moja 8 letnia córka.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)