środa, 18 maja 2011

Makaron chiński z warzywami stir-fry

Kolejne bardzo proste i szybkie danie chińskie. Z makaronem, który ma ostatnio u mnie duże wzięcie. Makaron chiński z warzywami stir-fry jest bardzo szybki w przygotowaniu. Warzywa krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Obtoczone charakterystycznymi dla kuchni chińskiej przyprawami warzywa, są bardzo smaczne. Jedyne na co narzekano, to na zbyt małą ilość jedzenia, choć to porcja dla 4 osób(a było nas tylko troje).
Przepis z "Mary Berry's Stress-free Kitchen"

Makaron chiński z warzywami stir-fry


Makaron chiński z warzywami stir-fry
  • 100 g chińskiego makaronu jajecznego(dałam 250g i taką ilość polecam)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 8 cebulek ze szczypiorkiem, pokrojonych
  • 2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
  • 225 g sałaty pak choi, cienko pokrojonej, białe i zielone części oddzielnie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść orzechów nerkowca

sos:
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Makaron gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimna wodą
W małej misce mieszamy dokładnie składniki na sos.
Podgrzewamy olej w dużej patelni. Dodajemy paprykę, szczypior, imbir i białe partie pak choi, smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez ok 4-5 minut.
Dodajemy makaron i zielone części pak choi. Kontynuujemy smażenie, mieszając. Polewamy sosem i dobrze przyprawiamy.
Posypujemy orzechami nerkowca i zdejmujemy z ognia. Można podawać dodatkowo z sosem sojowym.

Makaron chiński z warzywami stir-fry

9 komentarzy:

  1. uwielbiam takie szybkie dania pełne dobroci;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pierwszy raz widzę danie z tym makaronem, a osobiście jeszcze nigdy go nie jadłam. Tyle fantastycznych składników, musi być dobre. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i najważniejsze, ze takie szybkie. Aż mi w brzuchu zaburczało. U mnie w kuchni dziś również china town :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie.
    Też lubię tą kuchnie.
    Ale nie wiem gdzie mogę znaleźć przyprawę 5 smaków.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale się pysznie zafiksowałaś na tego chińczyka :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna Malwinna, oj, jak bardzo pełnie dobroci:)

    DaisyDukes, jest bardzo dobre, naprawdę polecam:)

    Vanilla, szybkość jest powalająca i jeszcze ten smak! Myslę, że Twoja chińszczyzna równie smaczna była:)

    Desperate, chyba z tą przyprawą nie było kłopotów, o ile sobie przypomniam, w jakimś supermarkecie powinnaś znaleźć(pamiętam, że kamis miał taką przyprawę)

    Wiosenka, ja też:)

    Paula, a no zafiksowałam się:)

    Jadalnepijalne, dzięki:)

    Aga, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)