Jajecznica ze szparagami
- 5 jajek
- 200 g szparagów (u mnie tylko główki i 5cm łodygi), grubo pokrojone
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka wody
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedzamy.
W międzyczasie podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do momentu, aż cebula będzie miękka, ale nie brązowa. Dodajemy czosnek i przez chwilę jeszcze smażymy.
Dodajemy szparagi i smażymy, mieszając przez 3-4 minuty. W międzyczasie rozbijamy jajka w misce, dodajemy wody i lekko ubijamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dodajemy jajka i smażymy mieszając przez ok 2 minut, aż jajka się zetną. Podajemy na grzankach lub z chlebem.
Pomysł z książki "Tapas"
bardzo elegancka jajecznica:) ja tam wole taka niz z boczkiem i chetnie bym sie poczestowala taka kanapeczka:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł.
OdpowiedzUsuńJa osobiście lubię z kurkami. ; d
Świetny pomysł. Ja bym zjadła, gorzej z moim M;-))
OdpowiedzUsuńPozdrówki cieplutkie:*
iście wiosenna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńAga, o to jak wolisz taką, to proszę bardzo, częstuj się:)
OdpowiedzUsuńDesperate, co ja bym dała za taką z kurkami;)
Majana, no niestety u mnie też wersja boczkowa preferowana;)
Paula, a nawet powiedziałabym, majowa:)
Pat, dziękuję:)