Ostatnio do mojego sklepowego wózka, trafiły kolejne cukinie. W poszukiwaniu jakiegoś pomysłu na nie, zawędrowałam na forum cincin, gdzie znalazłam ten
przepis, który posłużył mi jako inspiracja do usmażenia tych pysznych, jak dla mnie, placków.
Placki ziemniaczano-cukiniowe bardzo przypominają zwykłe placki ziemniaczane, które uwielbiam, ale konsumując te, z dodatkiem cukinii, stwierdziłam, że są nawet od nich lepsze. Można je jeść ze śmietaną, jakimś sosem, bez niczego, a nawet z...cukrem. Tak, to mój sposób na placki ziemniaczane, który i w przypadku tych
ziemniaczano-cukiniowych placków się sprawdził. Polecam.
Placki ziemniaczano-cukiniowe
- ok 1 kg ziemniaków
- 400 g cukinii (3 małe)
- sok z cytryny
- 3-4 ząbki czosnku
- 50 g (1/2 szklanki) g sera cheddar
- 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- mały pęczek pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia
Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Bardzo dokładnie odciskamy. Do dobrze odciśniętych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący kładziemy po łyżce masy. Smażymy z obu stron, aż placuszki będą przyrumienione. Nadmiar tłuszczu można usunąć kładąc placki na papierowych ręcznikach.
takie placki najbardziej smakują mi latem. z naszej cukinii z ogrodu i z naszych ziemniaków.
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie! Też je robiłam i wiem , jakie są smaczne:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZnam ziemniaczane i cukiniowe ale nie łączyłam tych smaków razem. A widać że warto spróbować bo napewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam takich.
OdpowiedzUsuńAle zwykłe placki ziemniaczane mi smakują więc te muszą być też dobre.
biorę i to w ciemno;) wyglądają bossskooo
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię. Twoje placuszki Ewenko bardzo do mnie przemawiają, chętnie bym takie zjadła.
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjecia!:))
Są rzeczy których nie cierpię...np.placki ziemniaczane..nie wiem czemu i wiem że to dziwne...ale kocham placki z cukinii...może twoja propozycja sprawiłaby że polubie kompromis? Zawsze to by był krok naprzód:)
OdpowiedzUsuńBo wyglądaja bosko.
U mnie w domu to Mama kocha cukinię, więc takie placki tylko dla niej :P Ale sobie zapiszę, a nuż się przyda...
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki więc i tych muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńplacuszki pełne lata ;]
OdpowiedzUsuńpyszne!
Uwielbiam takie złociste placuszki.. Z dodatkiem cukinii spróbowałem w zeszłym roku..i byłem zachwycony.. Miła odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych..
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!
Bardzo lubię wszelkie placki! Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś takie placki, polecam, bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńZasmakują mojej siostrze :))
OdpowiedzUsuńPiekne! Uwielbiam je :) Czesto robie z feta albo z jakims kozim serem; czuje, ze przyszedl czas na powtorke ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Asieja, no niestety "swojskich" warzyw nie posiadam, pozostaję mi więc cieszyć się smakiem tych sklepowych:)
OdpowiedzUsuńAtina, pyszne są bardzo, będę je często powtarzać:)
Wiosenka, polecam, z tymi moimi proporcjami są z wyraźnie ziemniaczanym posmakiem, ale jednak różnią się od nich. Pycha!:)
Desperate, to jak lubisz ziemniaczane, to te na pewno Ci posmakują:)
Panna Malwinna, bierz! Są pyszne:)
Majana, dziękuję Ci Majanko:) One takie bardziej w stronę ziemniaka, ale cukinia myślę, że dodaje im takiego specyficznego smaczku:)
Trzcinowisko, warto spróbować, może stopniowo polubisz i ziemniaczane? Moja córka też nie lubi ziemniaczanych, ale przy tych, specjalnie nie marudziła;)
Arven, z tymi proporcjami, są dość ziemniaczane, ale dzięki temu może i Tobie posmakują?...:)
Doctor, polecam bardzo, pyszne!...:)
Karmelitka, o tak, pyszne!...:)
Spencer, wiesz co dobre! Dla mnie taki mariaż cukini z ziemniakami to świetne połączenie:)
Ewa, skoro lubisz placuszki, to polecam bardzo, bo pyszne:)
Aga-aa, i jaka smaczna konkurencja dla ziemniaczanych;)
Beata, obłędnie też smakują!...:)
Aurora, ja myślę, że obie z siostrą byście polubiły:) Polecam!
Bea, po tych plackach, mam wielką ochotę na próbowanie kolejnych, więc na taką fetową wersję myślę, że też przyjdzie pora. A wiesz, że jak mam cukinię, to zawsze gdzieś przez myśl przymykasz mi Ty, Beo? Bardzo to warzywko mi się z Tobą kojarzy;))
Pozdrawiam Cię również!
sa przepyszne;))) serio polecam;)
OdpowiedzUsuńdodałam ciut ziarenek smaku:)
Jammmiiiii xD